EVC Academie Logo & emblem color
Zorg - EVC Academie

EVC Traject Zorg

Het behalen van een EVC-certificaat in de zorgsector kan verschillende voordelen bieden. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Dit betekent dat je door middel van een EVC-traject kunt aantonen dat je over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt om een bepaald beroep uit te oefenen. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als je al werkzaam bent in de zorgsector, maar nog geen diploma hebt behaald.

In de zorgsector zijn er verschillende EVC-trajecten beschikbaar. Elk traject is ontwikkeld om de unieke competenties en vaardigheden die nodig zijn voor bepaalde posities binnen de zorg te erkennen. Hier is een overzicht van enkele van de EVC-trajecten die beschikbaar zijn in de zorgsector: 

EVC Trajecten in de Zorgsector  

De zorgsector in Nederland is breed en divers, met een verscheidenheid aan rollen en verantwoordelijkheden. Binnen deze sector zijn er verschillende EVC-trajecten die mensen kunnen volgen om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen, te verbreden of te verdiepen. Hieronder volgt een lijst van enkele van deze EVC-trajecten, geordend op niveau.  

Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)
Dit erkenningsprogramma is bedoeld voor mensen die werken in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg of die zorgassistent of ziekenhuisassistent zijn. Je bent op basis van je werk en aanvullende vakopleidingen gevorderd tot MBO-niveau. Je werkt al enige tijd (minimaal 1 jaar) op dit niveau.

Verzorgende IG (niveau 3)
Dit erkenningsprogramma is speciaal bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, verzorgende of assistent zijn in ziekenhuizen, en hun kennis, inzicht en ervaring erkend willen zien op officieel MBO-niveau. Je kunt in aanmerking komen voor dit erkenningsprogramma als je al enige tijd (minimaal 2 jaar) op MBO-niveau werkt of recentelijk hebt gewerkt.

Begeleider specifieke doelgroepen (niveau 3)
Het Erkenningstraject op MBO-niveau is bedoeld voor iedereen die werkzaam is als woonbegeleider, activiteitenbegeleider, jobcoach of werkbegeleider in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of ouderenzorg en die zijn kennis, inzicht en ervaring wil laten erkennen op officieel MBO-niveau. Je kunt deze erkenning krijgen door aanvullende vakspecifieke cursussen te volgen en minimaal 2 jaar (of recent) in je functie werkzaam te zijn.

Sociaal werker (niveau 4)
Dit erkenningsprogramma richt zich op professionals die actief zijn in verschillende sectoren, zoals vluchtelingenwerk, ouderenzorg, crisisopvang, sociale pensions, justitiële instellingen, schuldhulpverlening, onderwijs of politie. Door middel van hun werk en aanvullende opleidingen, hebben zij zich ontwikkeld op MBO-niveau en zijn zij klaar om hun kennis, vaardigheden en ervaring te laten erkennen. Dit programma is voor hen die al een aantal jaren op dit niveau werken of recent hebben gewerkt. Lees meer over het EVC Social Worker traject

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (niveau 4)
Dit erkenningsprogramma is bedoeld voor iedereen die werkzaam is als pedagogisch medewerker en die zijn kennis, inzicht en ervaring wil laten erkennen op officieel MBO-niveau 4. Op basis van je werk en aanvullende vakgerichte cursussen heb je je verder ontwikkeld naar MBO-niveau 4. Dit betekent dat je al enige tijd op dit niveau werkt of recent hebt gewerkt.

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg (niveau 4)
Het Erkenningstraject op MBO-niveau is bedoeld voor iedereen die werkzaam is als woonbegeleider, activiteitenbegeleider, jobcoach of werkbegeleider in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of ouderenzorg en die zijn kennis, inzicht en ervaring wil laten erkennen op officieel MBO-niveau. Je kunt deze erkenning krijgen door aanvullende vakspecifieke cursussen te volgen en minimaal 2 jaar (of recent) in je functie werkzaam te zijn.

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (niveau 4)
De EVC-procedure is voor iedereen in de gehandicaptenzorg en -ondersteuning voor mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking. Je richt je op het leren leven met de beperking en het behouden of vergroten van de zelfregie en zelfstandigheid van de cliënt. Je verzorgt cliënten zowel individueel als in groepsverband, draagt bij aan een gezonde en veilige leefomgeving, signaleert en anticipeert op veranderingen in gedrag of lichamelijke conditie van cliënten door middel van een helikopterview.

Tandartsassistent (niveau 4)
Het erkenningsprogramma voor tandartsassistenten is een officieel MBO-programma bedoeld voor mensen die als tandartsassistent werkzaam zijn in een tandartspraktijk, of in een kaakchirurgie- of implantologiepraktijk en hun kennis, inzicht en ervaring willen laten erkennen op MBO-niveau. Op basis van je werkzaamheden en aanvullende vakopleidingen heb je je zelf tot dit niveau ontwikkeld (ongeveer 3-5 jaar).

MBO Doktersassistent (niveau 4)
Het MBO Erkenningsprogramma is ontworpen voor deelnemers die werkzaam zijn in een polikliniek of huisartsenpraktijk als doktersassistent en die hun kennis en ervaring erkend willen zien op het officiële MBO-niveau 4. Om in aanmerking te komen voor erkenning moet je ongeveer 3-5 jaar werkzaam zijn. 

Direct aanmelden voor een EVC traject? Klik hier om je in te schrijven

Neem voor vragen contact met ons op, klik hier om naar de contactpagina te gaan

Meer artikelen zoals deze

×